Recept

Personlig coaching på ett nytt sätt! Hos Skipper kan du få recept, råd och metoder anpassade till din egen kroppstyp.


Nordafrikansk lammgryta i tryckkokare

För alla er som älskar mustiga kryddstarka grytor med söt aromatisk smak är detta receptet. Pimenton skall vara röd, het och torkad i detta recept.

Tips! Servera med ris för alla er som är nöjda mer er vikt. Vi andra hoppar över riset och serverar grytan med en grönsallad.

Utmärkt rätt till Vata-personer, mjuk, varm och smörjande.
Vilken AyurVeda-kroppstyp är du? Testa dig här »

Tid: Ca 50 minuter

Nordafrikansk lammgryta

Ingredienser (6 portioner)

  • 1 kilo lammkött, skär i 2 x 2 cm stora bitar
  • 4 dl köttbuljong
  • 3 msk olivolja
  • 1 lök, skär i ringar
  • ½ lime, delad i 4 delar
  • 1 dl hasselnötter, grovt hackade
  • 2 kanelstänger
  • 1 dl mörka russin
  • ¼ tsk pimento (het peppar)
  • 1 nypa riven muskotnöt
  • Peppar från kvarn
  • Havssalt
  • 1 aubergine, skär i småbitar
  • 400 gram krossade tomater
  • 3 msk hackad, färsk mynta
  • 2 dl basmatiris

Tillagning

  1. Hetta upp olivolja och stek lammbitarna i omgångar i en stekpanna.
  2. Lägg ner lite olja i tryckkokaren och lägg sedan ner de stekta lammbitarna.
  3. Tillsätt löken och fräs i ytterligare 3 minuter.
  4. Tillsätt hackade hasselnötter, russin, kanel, primento, muskot, lime och buljong.
  5. Salta och peppra och sätt på locket på tryckkokaren. 
  6. Låt koka på högt tryck i 20 minuter.
  7. Släpp ut ångan och tillsätt tomaterna och aubergine. 
  8. Tillsätt ev. ytterligare lite buljong. 
  9. Tryckkoka på högt tryck i ytterligare 10 minuter.
  10. Under tiden, koka basmatiriset.
  11. Släpp ut ångan och smaka av köttet. 
  12. Låt puttra utan lock i ca 10 minuter.
  13. Tag ut limeklyftorna och servera grytan med riset.
  14. Strö över de hackade myntabladen.